Crypto gids

Welke crypto kopen?

Er zijn duizenden verschillende cryptocurrencies, variërend van Bitcoin en Ethereum tot Dogecoin en Tether, waardoor het moeilijk is om te weten welke crypto nu kopen. Dit zijn de top 10 cryptocurrency’s naar marktkapitalisatie, of de som van de waarde van alle munten die momenteel in omloop zijn, om je te helpen oriënteren.

Hoe werken cryptocurrency’s?

Een cryptocurrency is een digitaal activum dat vrij kan worden verhandeld, onafhankelijk van een bank of gecentraliseerde autoriteit. Er zijn momenteel meer dan 19.000 cryptocurrency-projecten actief, die samen de wereldwijde cryptocurrency-industrie van 1,3 biljoen dollar vormen.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin

Marktkapitalisatie: 565 miljard dollar

De oorspronkelijke cryptocurrency is Bitcoin (BTC), die in 2009 door Satoshi Nakamoto werd gecreëerd. BTC werkt op een blockchain, een grootboek waarin transacties worden geregistreerd en dat wordt gedeeld over een netwerk van duizenden computers, net als de meeste andere cryptocurrency’s. Bitcoin wordt veilig gehouden en beschermd tegen fraudeurs omdat updates van de gedistribueerde grootboeken moeten worden gevalideerd door het kraken van een cryptografische puzzel, een procedure die bekend staat als bewijs van werk.

Naarmate Bitcoin populairder is geworden, is de prijs ervan gestegen. In mei 2016 kostte een enkele Bitcoin ongeveer 500 dollar. Welke crypto kopen 2021 is een vraag die velen zich afvroegen. Op 1 juni 2023 bedroeg de prijs van één Bitcoin ongeveer 29.700 dollar. Dat is een stijging van meer dan 5.800%.

Ethereum (ETH)

Ethereum

Marktkapitalisatie: 219 miljard dollar

Vanwege zijn potentiële toepassingen, waaronder zogenaamde “slimme contracten” die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan en niet-fungibele tokens, is Ethereum – dat zowel een cryptocurrency als een blockchainplatform is – een lieveling onder programmeurs (NFT’s).

Ethereum heeft ook een enorme groei doorgemaakt. Als je zat met welke crypto kopen 2023, dan ben je hier op de juist plek. De prijs steeg met bijna 16.300% van ruwweg $ 11 tot meer dan $ 1.800 tussen april 2016 en het begin van juni 2023.

Tether (USDT)

Tether

Marktkapitalisatie $72 miljard

Tether (USDT) is een stablecoin, wat betekent dat het wordt ondersteund door fiatvaluta’s zoals Amerikaanse dollars en euro’s en in theorie een waarde behoudt die gelijk is aan een van die denominaties, in tegenstelling tot bepaalde andere soorten cryptocurrencies. Als gevolg hiervan kiezen beleggers die huiverig zijn voor de hevige volatiliteit van andere munten voor Tether, omdat de waarde ervan theoretisch naar verwachting stabieler zal zijn dan die van andere cryptocurrency’s.

Coin in US Dollars (USDC)

Bakkt app

Marktkapitalisatie: $54 miljard

Vergelijkbaar met Tether, is USD Coin (USDC) een stablecoin die streeft naar een 1 USD tot 1 USDC verhouding en wordt ondersteund door Amerikaanse dollars. Ethereum drijft USDC aan, en u kunt USD Coin gebruiken om grensoverschrijdende transacties uit te voeren.

Binance coin (BNB)

Binance

Marktkapitalisatie: $49 biljoen

Een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld, Binance, accepteert betalingen in de vorm van Binance Coin (BNB), een soort cryptocurrency. Binance Coin is gegroeid sinds het werd geïntroduceerd in 2017, en het doet nu meer dan alleen transacties mogelijk maken op het uitwisselingsplatform van Binance. Nu kan het worden gebruikt voor de handel, het verwerken van betalingen, of zelfs het maken van reisplannen. Bovendien kan het worden verhandeld of omgezet in andere cryptocurrency’s zoals Ethereum of Bitcoin.

In 2017 kostte BNB slechts $ 0,10. Begin juni 2023 was het gestegen tot een prijs van rond de $300, een winst van ruwweg 300.000 procent.

XRP (XRP)

RIpple

Marktkapitalisatie: 19 miljard dollar

XRP is een cryptocurrency die op dat netwerk kan worden gebruikt om de handel van vele soorten valuta te vergemakkelijken, waaronder fiatvaluta’s en andere belangrijke cryptocurrency’s. Het werd ontwikkeld door enkele van dezelfde oprichters als Ripple, een bedrijf voor digitale technologie en betalingsverwerking.

XRP was aan het begin van het jaar 2017 $ 0,006 waard. Op 1 juni 2023 was het geprijsd op $ 0,40, een stijging van meer dan 6.400%.

Cardano (ADA)

Cardano

Marktkapitalisatie: 18 miljard dollar

Cardano (ADA), dat iets later de cryptowereld betrad, staat bekend om het gebruik van proof-of-stake validatie in een vroeg stadium. Door het elimineren van het competitieve, probleemoplossende deel van transactieverificatie zoals gevonden in systemen als Bitcoin, vermindert deze aanpak het energieverbruik, verhoogt het de transactiesnelheid, en heeft het een kleinere negatieve impact op het milieu. Cardano werkt vergelijkbaar met Ethereum in het mogelijk maken van slimme contracten en gedecentraliseerde toepassingen die worden aangedreven door ADA, de native token van het platform.

In vergelijking met andere belangrijke cryptomunten, is de groei van het Cardano ADA-token enigszins gedempt geweest. De kostprijs van ADA was $0,02 in 2017. Zijn prijs was $ 0,55 op 1 juni 2023. Dit vertegenwoordigt een stijging van 2.650 procent.

Binance USD (BUSD)

BInance USD

Marktkapitalisatie: 18 miljard dollar

Om een cryptocurrency te ontwikkelen die wordt ondersteund door de dollar, hebben Paxos en Binance de stablecoin opgericht die bekend staat als Binance USD (BUSD). Paxos houdt een hoeveelheid Amerikaanse dollars aan die gelijk is aan de gehele voorraad van BUSD om deze waarde te behouden. BUSD stelt, net als andere stablecoins, handelaren en gebruikers van cryptocurrency in staat om transacties te verrichten met andere crypto-activa, terwijl het risico van volatiliteit wordt verlaagd.

Solana (SOL)

Solana

Marktkapitalisatie: 14 miljard dollar

Solana is een platform dat is ontworpen om gedecentraliseerde crypto apps, slimme contracten en gedecentraliseerde financiën (DeFi) te ondersteunen. Het maakt gebruik van een speciale hybride proof-of-stake en proof-of-history aanpak om transacties snel en veilig af te handelen. Het platform wordt bestuurd door het eigen token van Solana, SOL.

De prijs van SOL begon op $ 0,77 toen het debuteerde in 2020. Begin juni 2023 was de prijs gestegen tot ruwweg $40,58, een winst van meer dan 5,100%.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin

Marktkapitalisatie: $11 miljard

De Dogecoin, die in 2013 als grap werd bedacht, won snel aan populariteit als cryptocurrency dankzij een gepassioneerde community en slimme memes. Dogecoins kunnen in een onbeperkte hoeveelheid worden geproduceerd, in tegenstelling tot veel andere cryptocurrency’s, waardoor de munt kwetsbaar is voor devaluatie als het aanbod toeneemt.

In 2017 kostte de Dogecoin 0,0002 dollar. Op 1 juni 2023 was de prijs gestegen tot $0,08, maar liefst meer dan 40.000%.

Crypto kopen via je bank? Bekijk hier hoe dat werkt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *