Cryptocurrency Wallet

Het Bitcoin-effect: waarom altcoins het voorbeeld van BTC volgen

Nu Bitcoin de kaap van $70,000 ruim heeft overschreden, groeien vrijwel alle altcoins vlotjes mee, met een algemene stijging in de cryptomarkt.

Maar waarom gebeurt dit precies? Waarom volgen altcoins de prijskoers van grote broer Bitcoin? In dit artikel gaan we dieper in op Het Bitcoin-effect, en de invloed ervan op het altcoin season.

Het Bitcoin-effect

Het Bitcoin-effect verwijst naar het fenomeen waarbij de prijsbewegingen van Bitcoin (BTC) een aanzienlijke invloed hebben op de algemene cryptomarkt, en de waarde van altcoins. Altcoins zijn alle andere cryptomunten, zoals Ethereum, Dogecoin, Ripple, enzovoort.

Vanaf het ontstaan van cryptocurrency rond 2009, was Bitcoin min of meer synoniem aan crypto. Naarmate de jaren verstreken, kwamen er steeds meer cryptomunten op de markt, en die werden dan “altcoins” genoemd (alternative coins). Ondanks het feit dat er anno 2024 duizenden cryptoprojecten bestaan met een grote variatie in hun doelen, opzet, marktkapitalisatie enzovoort, blijft Bitcoin de leidende kracht in de cryptosector.

De macht  van Bitcoin is zodanig sterk dat de status van deze munt alle andere crypto’s kan beïnvloeden. Vrijwel alle cryptobeleggers hebben een hoeveelheid Bitcoin in hun portfolio, en hoe groter de vraag naar Bitcoin wordt, hoe belangrijker de impact ervan op de cryptomarkt.

Bitcoin heeft ook over het algemeen de hoogste liquiditeit van alle cryptomunten, wat betekent dat het eenvoudiger is om BTC te kopen en verkopen in vergelijking met andere crypto’s.

Let op! Dit is natuurlijk geen absolute wet. Het Bitcoin-effect betekent niet dat altcoins altijd dezelfde prijsbewegingen zullen volgen. Sommige altcoins kunnen aanzienlijke pieken of dalen vertonen, los van Bitcoin. Andere factoren zoals cryptonieuws, technologische ontwikkelingen of veranderingen in de marktdynamiek kunnen eveneens een sterke rol spelen.

Wat is een altcoin season?

Een altcoin season, of “altseason” volgt doorgaans op een periode van sterke groei in de waarde van Bitcoin. Tijdens het altseason verleggen beleggers vaak hun focus van Bitcoin naar de altcoins. De winst die ze hebben gemaakt tijdens het Bitcoin-seizoen, steken ze dan in altcoins. Dit is natuurlijk een virtueuze cirkel, want hoe meer beleggers altcoins kopen, hoe sterker de prijs zal stijgen, en hoe meer dit andere beleggers zal overtuigen om ook in die altcoins te investeren.

Tijdens het altseason is er vaak ook toegenomen activiteit in andere manieren waarop crypto wordt gebruikt, denk bijvoorbeeld aan zaken zoals Non-Fungible Tokens (NFT’s), Decentralized Finance (DeFi), en heel wat nieuwe projecten. Ook online gokken met crypto begint alsmaar populairder te worden, zoals crypto-expert Joren Verdoes van Techopedia aangeeft.

Maar waarom zien we nu deze eb-en-vloed cyclus tussen Bitcoin en altcoins? Er zijn een aantal sterke redenen waarom Bitcoin zo nauw betrokken is bij de waarde van altcoins.

Handelsparen

Om te beginnen kunnen we wijzen op het feit dat veel altcoins worden verhandeld tegen Bitcoin op crypto-exchanges. Meerdere cryptomunten kan je zelfs niet direct aankopen met fiatgeld (zoals euro of dollar) en moet je met Bitcoin aankopen.

Als een belegger in altcoins zijn of haar crypto wil omzetten in fiatgeld, dan moet dit vaak via een omweg gebeuren – Bitcoin.

Zoals je kunt zien, betekent dit dat veranderingen in de prijs van Bitcoin een directe invloed kunnen hebben op de waarde van altcoins, omdat heel veel handelaren op dagelijkse basis hun altcoins ruilen voor Bitcoin of vice versa.

Marktsentiment en psychologisch effect

Bitcoin is de eerste, duurste, bekendste en simpelweg grootste cryptomunt. Het wordt beschouwd als de “goudstandaard” van de cryptomarkt. BTC wordt vaak gezien als “digitaal goud”, als een betrouwbare en relatief stabiele valuta in een volatiele cryptowereld. 

Met andere woorden, beleggers beschouwen Bitcoin als een indicator voor de gezondheid en de richting van de bredere cryptomarkt, en ze vergelijken andere cryptomunten met de prestaties van Bitcoin. Als de prijs van Bitcoin stijgt, kan dit positieve marktsentiment zich vertalen naar meer interesse in altcoins, waardoor hun prijzen ook stijgen.

De rol van Bitcoin kan worden vergeleken met die van de Amerikaanse dollar in de globale aandelenbeurzen. Het is een soort reservemunt, ondanks het feit dat de waarde van BTC nog steeds vrij volatiel is.

Stablecoins zoals Tether vervullen overigens een vergelijkbare rol, maar dan op een meer stabiele manier.

Media-aandacht

Wanneer men het in het algemene nieuws over cryptocurrency heeft, dan gaat het vaak gewoon over Bitcoin, vooral tijdens periodes van volatiliteit. Bitcoin is het “gezicht” van de cryptomarkt, en dit komt met voor- en nadelen. 

Positieve aandacht enerzijds zal de prijs van Bitcoin doen stijgen. Wanneer er anderzijds echter negatieve aandacht op Bitcoin komt, bijvoorbeeld als er een malafide crypto-exchange failliet is gegaan of er een bepaald aantal Bitcoins werd gestolen, dan kunnen investeerders hun aandacht vestigen op andere cryptomunten.

De toekomst van de altcoinmarkt

Historisch gezien volgen altcoins de koers van Koning Bitcoin, maar dit kan in de toekomst anders uitpakken. Bitcoin is immers verre van perfect, en heeft zelfs enkele significante problemen, waaronder schaalbaarheid en een inefficiënt Proof-of-Work mechanisme. Andere cryptomunten die veel efficiënter, nuttiger en technologisch beter zijn dan BTC, kunnen geleidelijk de dominantie van Bitcoin afzwakken.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

10 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Registreer via onderstaande link en ontvang 10 euro na een succesvolle registratie!