Wat veroorzaakt een crypto bullrun?

We zien dat cryptocurrencies de afgelopen jaren enorm in trek zijn. Mensen handelen, betalen en speculeren ermee. Zo hebben ook professionele crypto kenners termen voor de koersbewegingen die de cryptomunten doorgaan. Zo ook het woord ‘bullrun’. Deze term staat voor de periode waarin de desbetreffende cryptomunt explosief stijgt, waarbij beleggers massaal investeren. Dit moment wordt vaak aangedreven door enthousiasme en indrukwekkende winstverwachtingen. En zo’n bullrun, dat is vaak het ideale punt wat een cryptomunt kan bereiken. Maar hoe ontstaat zo’n bullrun en wat zijn de aandrijvers van dit speciale moment? 

We zien dat bullruns onder cryptomunten vaak worden aangedreven door een vergrote acceptatie van cryptovaluta. Vooral de impact van grote bedrijven en instanties kan hier een rol in spelen, zij hebben nu eenmaal groot geld in bezit, wat de kracht heeft om een flinke koersverandering te realiseren. Denk aan een grote bank, PayPal of Tesla die Bitcoin omarmen. Wanneer zij investeren, kan dit lichtelijk terug worden gezien in de koers. Echter, hun vertrouwen in cryptovaluta wat door het grote publiek wordt opgemerkt, zal de grootste impact hebben. 

Maar dan rest de vraag: Wat zijn het beste crypto’s voor de volgende crypto bull run? Bij Techopedia hebben ze daar een verrassende lijst van gemaakt. Zo hebben ze ook voorspeld dat de bullrun van Bitcoin eind 2020 zou gaan beginnen. Hierin is te zien dat tegen het einde van 2020 bedrijven als Tesla en MicroStrategy miljarden dollars in Bitcoin investeerden. Dit was zeker te zien op de lijn van de grafiek die de lucht inging, maar een nog grotere impact had de media-aandacht die de aandacht van miljoenen mensen trok die vervolgens ook in Bitcoin gingen investeren.

Het halving mechanisme van Bitcoin speelt een belangrijke rol in het opkomen van bullruns. Zo is het traditie geworden binnen crypto land dat er elke vier jaar een beloning aan de zogenoemde ‘miners’ wordt gehalveerd. Dit houdt in dat Bitcoin in een lagere hoeveelheid in omloop gaat komen. Door halving te integreren, vermindert het aanbod, wat tegelijkertijd de vraag laat stijgen. De meest recente halving heeft plaatsgevonden in begin 2020. Wanneer je dan goed hebt gerekend, realiseer je dat er in dit jaar, 2024 een nieuwe halving is gepland. Zo gaan er veel speculaties rond dat analisten dit opnieuw een katalysator vinden voor een bullrun.

Nog een oorzaak is FOMO (Fear Of Missing Out). Maar niet alleen bij een leuk feest speelt dit een rol, ook in crypto land. Zo komt het voor dat een cryptomunt sterk stijgt, dit media-aandacht veroorzaakt en hierdoor investeerders aantrekt. Dit sneeuwbaleffect werkt dan ook effectief voor het veroorzaken en versterken van een bullrun. Daarnaast is het algemeen bekend dat tijdens zo’n bullrun de wat kleinere cryptomunten, die soms ook risicovollere investeringen betekenen, meeliften op het succes van de populaire cryptomunten.